BeSlimmer kapszula rendeléseDiétás termékek

Fehérjediéta

(0/0)

A fehérjediéta lényege, hogy előnyben részesítjük a fehérjéket a szénhidrátokkal és a zsírokkal szemben. Ez azt jelenti, hogy táplálékunk nagy része húsból, tojásból, hüvelyesekből, csonthéjasokból és magvakból áll, csak egy töredéke lehet szénhidrát és zsír. Fehérjediétára akkor lehet szükségünk, ha fogyókúrázni szeretnénk, ha rendszeresen sportolunk és izomtömeget szeretnénk növelni, vagy ha fehérjehiányunk van.

Fehérjepor

Fontos kiemelni, hogy a fehérjediéta csak akkor alkalmas fogyókúrához, ha mozgunk is mellette, edzés hiányában csak híznánk. Ugyancsak lényeges megemlíteni, hogy a fehérjediétát (kifejezetten fogyás céljából) maximum 5 hétig lehet követni, utána fokozatosan vissza kell állítani a tápanyagok megszokott arányát.

Hogy értsük, miről szól a fehérjediéta, nézzünk meg egy példát!

  • Reggeli: tojás, esetleg teljes kiőrlésű kenyér, zöldség
  • Tízórai: cottage cheese, zöldség, kevés gyümölcs
  • Ebéd: hús vagy hal salátával, kevés olívaolajjal
  • Uzsonna: egy marék dió, mogyoró vagy pisztácia (vagy ezek keveréke, a lényeg, hogy egy maréknál többet ne együnk belőlük)
  • Vacsora: hús vagy hal salátával, olívaolajjal

A felvágottak és a feldolgozott hústermékek kerülendők, mivel sokszor ezekben is van cukor és olyan adalékanyagok, amikre a fogyókúra idején - meg egyáltalán - nincs szükségünk. Helyettük együnk sovány húsokat és bátran fűszerezzük őket!

A WHO által meghatározott napi fehérjeigény felnőttek esetében 55 g. Általános szabály azonban, hogy a fehérjebevitel a testtömeghez képest kell mérni, eszerint a napi igény 0,8-2,2 gramm/testtömegkilogram között mozog. Amennyiben nem végzünk fizikai munkát és nem sportolunk, úgy egy 80kg-os felnőtt esetén az alsó határral elég számolnunk.

Ha azonban sportolunk (főleg, ha erősportot űzünk) és kifejezetten izomtömeget szeretnénk növelni, fehérjeigényünk akár az egekbe is szökhet. Ilyenkor inkább a napi 2-2,2g/ttk mennyiségű fehérjével számoljunk. Mivel pusztán ételekből nehéz lehet fedezni fehérjeigényünket, érdemes a fehérjebevitel egy részét isowhey fehérjepor, formályában bevinni. 

Alapvetően elmondható, hogy a testtömeg irányadó, de komolyabb testépítés esetén figyelembe kell venni, hogy milyen testmozgást végzünk, milyen gyakran és intenzíven. A pontos fehérjeigényünk kiszámítását mindenképpen bízzuk dietetikusra vagy személyi edzőre.

Értékelés
(0/0)
Értékelés Írása
Ez a név fog megjelenni a hozzászólásodnál!
Pl.: Nagyon egészséges, jó ár, stb.
Pl.: Csomagolás, kevésbé hatásos, stb.
Minimum 20 karaktert írj! Az elküldött értékelés perceken belül megjelenik az oldalon! (Kötelező).